بوتاکس چیست و چگونه عمل می کند ؟
بوتاکس در واقع سم باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است که با مهار آزادسازی استیل کولین در محل اتصال عصب و عضله باعث شل و ضعیف شدن عضلاتی میشود که انقباض آنها موقع خندیدن و اخم کردن و…، با گذشت زمان باعث ایجاد چروکهای فعال یا دینامیک میشود.زریق آن در زیر پوست،سبب فلج شدن عضلات آن ناحیه و از بین رفتن چین و چروک صورت خواهد شد و ظاهری جوان تر را برای مدتی ایجاد خواهد کرد
با استفاده از اثر بوتاکس و شل شدن عضلات، خطوط ناشی از افزایش فعالیت عضله از بین رفته و طرح صورت و گردن تغییر یافته و چروک ناشی از انقباض عضلات صاف میگردد. البته این نکته را نباید فراموش کرد که چروکهای غیرفعال یا استاتیک که ناشی از تغییر در محتوای کلاژن لایه زیرین پوست است و در اثر گذشت سن و تابش آفتاب به وجود میآید، تحت تاثیر بوتاکس قرار نمیگیرد.بوتاکس با ترکیبات فلج کننده خود و با فلج کردن عضلات پیشانی یا دور چشم، اسپاسم آن ناحیه را رفع می کنند و مانع از انقباض عضلات می شوند، بنابراین باعث رفع چروک و گاه بالا بردن ابروها می شوند و طول اثرشان بین ۳ تا ۶ ماه می باشد.
.امروزه در کشورهای اروپایی از ترکیبات تزریقی متعددی جهت رفع چروک یا افزایش حجم اعضای بدن استفاده می شود که یک روش سریع و نسبتا غیر تهاجمی است.آنچه در میان مردم به ” بوتاکس ” معروف است عبارتست از توکسین بوتولینوم که تزریق آن برای رفع اسپاسم های عضلانی ، معالجه سردردهایی مانند میگرن، تعریق بیش از حد زیر بغل وکف دست ، و نیز برطرف کردن چین و چروک های صورت بسیار رواج یافته است . از آنجا که مشهورترین ، قدیمی ترین و موثرترین نوع این توکسین ( نوع آ ) که توسط شرکت آلرگان در کالیفرنیای امریکا ساخته می شود ، نام تجاری بوتاکس را بر خود دارد مردم ازهمین نام برای همه انواع توکسین بوتولینوم که توسط سایر شرکت های دارویی تولید می شود نیز استفاده می کنند.
دیسپورت نیز شامل توکسین بوتولینوم است که توسط شرکت انگلیسی ” ایپسن” تولید می شود و در آوریل ۲۰۰۹ توانست تاییدیه اداره غذا و داروی امریکا ( اف دی ای ) را بگیرد. یک از وظایف این اداره بررسی کارآیی و نیز عوارض احتمالی داروها و صدور اجازه عرضه آنها در امریکاست . اگر دارویی بتواند آزمایشات سخت مربوطه را پشت سر بگذارد، می توان تا حد زیادی به سلامت آن اطمینان داشت. گروهی از داروها یا مکمل ها در این بررسی ها مورد قبول واقع نشده و اجازه عرضه در امریکا را پیدا نمی کنند . اکثریت قریب به اتفاق داروها و مکمل ها یا وسایل درمانی که در کانال های ماهواره ای فارسی زبان تبلیغ می شوند از این دسته اند که سازندگانشان حتی فکر گرفتن مجوز از ” اف دی ای ” را هم نمی کنند ولی جالب آنکه درتبلیغات دروغین شان بعضا” خود را دارای مجوز ” اف دی ای ” معرفی کرده و بسیاری از بینندگان ( حتی بعضی افراد تحصیل کرده ) را مسحور و مشتاق می کنند . ظاهرا” برخی گردانندگان کانال های ماهواره ای، تنها به جنبه اقتصادی کار خود توجه دارند و به غیر واقعی بودن محتوای برنامه ها یا آگهی ها اهمیتی نمی دهند.