در این مقاله می خواهیم بدانیم آی پی ال(IPL ) چیست و چگونه به حذف موهای زائد کمک میکند .در نهایت مکانیسم اثر آی پی ال موهای زائد با لیزر موهای زائد را تشریح میکنیم.و سپس انتخاب نمائیم کدام روش می تواند تاثیر بیشتری از نظر درمان موی زائد داشته باشد.در هر case study به تناسب شرایط بیمار از نظر رنگ پوست و رنگ موهای زائد باید ترکیبی از روشهای یاد شده را بکار برد. پس برای روشن تر شدن بحث با ما همراه باشید
آی پی ال (IPL ) چیست؟
برای پاسخ به این سوال باید به توپولوژی این نام که برای این روش حذف موهای زائد انتخاب گردیده نگاهی بیاندازیم. IPL خلاصه عبارت
Intensed pulse Light یعنی نور تشدید شده میباشد. این نور که به صورت پالسی از طول موج های معینی برای تخریب ساختار موهای زائد و به طور خاص ملانین موجود در ساختار موی هدف استفاده می نماید.
در حقیقت نور پس از انتشار از یک لامپ زنون از یک فیلتر ویژه عبور داده میشود. این فیلتر ویژه که فقط اجازه ی عبور طول موج خاصی از نور گسیل یافته را می دهد. پس از فیلتر نور به سوی یک کریستال هدایت می گردد. این کریستال که به شکست نور و تمرکز هر چه بیشتر آن طیف خاص نور کمک می نماید . و این مساله موجب می گردد تا آن طول موج خاص انتشار یافته به بافت هدف که همان موهای زائد هستند با شدت و تمرکز بیشتری برخورد نماید.
مکانیسم اثر IPL:
در اصل آی پی ال روشی است که مبنای درمان موهای زائد در آن توسط طیف خاصی از نورهای اعمالی به پوست انسان می باشد ،برخلاف لیزر موهای زائد که تنها یک طول موج نور را منتشر می کنند،
در آی پی ال طیفی میتوان گستره ای از نورها را منتشر نمود. چرا که با تغییر نوع فیلتر خود به راحتی می توانید طول موج های دیگری از نور انتشار یافته را در خروجی پراب آی پی ال خود داشته باشید.
از این رو است که دستگاههای آی پی ال در منوی کاری خویش بخش های دیگری چون درمان آکنه و جوان سازی پوست و روشن نمودن لکهای صورت را اضافه می نمایند. و به همین جهت همراه دستگاه خود یک بسته از فیلتر های خاص ، متناسب با کارکرد های دیگر دستگاه به شما ارائه می کنند.
از طرفی جوانسازی پوست با IPL می تواند تاثیر مناسبی را در بین سایر روش ها به همراه داشته باشد. آی پی ال(IPL)می تواند بیماری های پوستی زیادی را مانند قرمزی های پوست که ناشی از عروق خونی بوده و لکه های رنگی نظیر فرکل و آنهایی که ناشی از افزایش سن و نور خورشید هستند به طور موثری درمان می کند.
همانطور که در شکل فوق مشاهده می نمائید با تغییر فیلتر می توانید محدوده ی خاص طول موج ها را انتخاب نمائید و به تناسب آن عملکرد آی پی ال روی بافت هدف تغییر خواهد نمود.
از طرفی برای درمان موهای زائد که موضوع بحث ما می باشد، همانگونه که می بینید محدوده ی طول موج های بین ۶۴۰ نانومتر تا ۷۵۰ نانومتر می تواند عمق نفوذ مناسبی در حدود ۳ میلیمتر داشته و به راحتی با هدف قرار دادن ملانین موجود در ساقه و ریشه ی مو به حذف موی زائد کمک شایانی نماید.
تفاوت بنیادین بین آی پی ال (IPL) و لیزر موهای زائد در چیست؟
در آی پی ال طول موج های گسیل یافته پس از خروج از کریستال به محدوده ای تابش می نماید که ابعاد این محدوده دقیقا متناسب با Spot size در پراب آی پی ال می باشد، به همین دلیل است که امواج نور با طول موج ۶۴۰ نانومتر تا ۷۵۰ نانومتر هم به مو های زائد و هم به بافت های مجاور آن به طور پالسی تابش می شود و از این رو است که با جذب انرژی در بافت های مجاور موی زائد شاهد عوارض پوستی ناخواسته ای خواهیم بود و به همین جهت است که توصیه می گردد قبل از شروع به شات زدن با آی پی ال حتما ژل روی ناحیه ی هدف استعمال شود.
همان طور که در تصویر فوق به وضوح مشاهده می نمائید، تابش امواج در آی پی ال تمرکز خاصی روی فولیکول و ساقه ی موهای زائد ندارد. از این رو در صورتیکه با موهای زائد با رنگدانه های روشن تر میزان جذب امواج آی پی ال کمتر می شود. در اصل امواج به محدوده ی Spot size بطور یکسان و بدون تمرکز خاص روی فولیکول موهای زائد تابش می یابد.و در نهایت میزان جذب انرژی در ساختار موی هدف کاهش می یابد.
مکانیسم اثر لیزر حذف موی زائد:
اما بر خلاف این مکانیسم آی پی ال ها ، در لیزر موهای زائد اصل بر تمرکز امواج و اعمال بیشترین حجم انرژی امواج تابش شده بر فولیکول و ساقه ی موهای زائد گذاشته شده است.
به همین دلیل است که پس از لیزر میزان رشد موهای زائد ناخواسته یا موهای زائد تریگر شده مراتب کمتر از آی پی ال می باشد.
در لیزر موهای زائد تخریب ساختار موی هدف از فولیکول آغاز و در ادامه با گسیختگی کلی در ساقه ی موی زائد ادامه می یابد. این پروسه در پایان به حذف کامل موی زائد به طور کامل منجر خواهد شد.
در صورتیکه در آی پی ال موی زائد به جهت تفاوت در این فرآیند، تخریب فولیکول مو به طور کامل صورت نگرفته و بیشتر با تاخیر در سیکل رشد مو و تا حدودی ایجاد اختلال در آن، که به جابجائی سیکل کاتاژن به سیکل آناژن و نهفتگی دوره ی رشد مو ، زمینه برای رشد های بعدی موی زائد همچنان باقی می ماند.و ما را در معرض رشد ناخواسته ی موهای زائد بعدی قرار می دهد ،که این مساله مطلوب ما نخواهد بود.
تصویر زیر تا حدودی می تواند این مطلب را توجیه نموده و ابهام ها را بر طرف نماید.
نقش نوع پوست بیمار
با توضیحاتی که تا کنون بیان گردید، نوع ملانین موجود در پوست بیمار و به طور خاص نوع ملانین موجود در موی زائد اهمیت زیادی پیدا می کند. هر چه این تمایز بیشتر خود را نشان دهد ضریب موفقیت آمیز بودن روش انتخاب شده برای حذف و درمان موهای زائد بیشتر میباشد.و در نهایت نتایج مناسب تری را به همراه خواهد داشت.
البته ضخامت و جنس موی زائد نیز دومین فاکتور موثر در انتخاب متد درمان و پس از آن نتایج درمانی می باشد.
در کل لیزر در افرادی که پوست روشن دارند موثرتر می باشد. مطالعات پژوهشی معتبر در این زمینه نشان داده است که لیزر موی زائد Nd:YAG برای پوست سبزه و لیزر Alexandrite برای پوست روشن تر تاثیر مناسب تری دارند.
دستگاه IPL توانایی درمان تقریبا همه انواع پوست و مو را دارا می باشد. فقط همانگونه که در پاراگراف بالا بدان اشاره شد، در موهای کاملا سفید یا موهای کرکی و نازک میزان تاثیر امواج آی پی ال یا لیزر موی زائد به پائین ترین حد ممکن خواهد رسید. و از این رو نتایج مناسبی را در این موارد شاهد نمی باشیم.
اما از آنجا که برای مخاطب این مقاله حتما نتیجه ی کاربردی برای نوع پوست ایرانیمد نظر است. باید اشاره نمائیم که با توجه به رنگ پوست ایرانی ها که بر اساس درجه بندی انواع پوست در دنیا، معمولا نوع سه یا چهار می باشد. IPLها و لیزرالکساندرایت و لیزر دایود برای حذف و درمان موهای زائد مناسب خواهد بود.
در هنگام درمان با آی پی ال( IPL )چه رخ می دهد؟
قبل از درمان با آی پی ال پزشک متخصص، شما را توسط، پوشش چشمی و استفاده از ژل در مناطق تحت درمان محافظت می نماید. و در حین درمان نیز بخش sopt در سری پراب آی پی ال به جهت افزایش راحتی و دلپذیری در بیمار در محل تماس با پوست بیمار با استفاده از Cooling دمای مطلوبی را فراهم میکند. تا همزمان با هر بار شات زدن پراب بتواند از میزان عوارض جانبی پس از آی پی ال جلوگیری بعمل آورد. و حس خوشایندی را برای وی ایجاد کند. لیکن با این وجود برخی از افراد در این زمان،دچاراحساس کوتاه و خفیف گزیدگی در سطح پوست خود می شوند.
پس از درمان با IPL چه اتفاقی می افتد؟
بلا فاصله پس از درمان موی زائد با آی پی ال ممکن است به دلایلی که پیشتر بدان اشاره نمودیم قرمزی مختصری بر اثر جذب انرژی امواج بطور سطحی در پوست روی پوست شاهد باشید. که این موارد طی چند ساعت پس از انجام آی پی ال بکلی بر طرف می شود. از طرفی اگر برای جوانسازی یا رفع لک های پوستی از آی پی ال هم استفاهده نموده اید. لکه های ناشی از آفتاب و لکه های پیری به طور موقت تیره می شوند و طی ۱ تا ۳ هفته لکه های تیره محو شده وسپس به طور کامل روشن می شوند.
چه زمانی نتایج آی پی ال را شاهد خواهیم بود؟
تعدادی از افراد بهبودی واضح را طی جلسات درمانی اولیه مشاهده می کنند. آی پی ال موجب بهبودی تدریجی با نتایج عالی طولانی مدت می شود. شما متوجه تاثیرات دیگری چون کاهش قرمزی، فلاشینگ و مویرگ های باز شده خواهید شد. پوست شما از آسیب های ناشی از خورشید، چین های ظریف، منافذ متعدد بهبود پیدا خواهد کرد و پیگمانتاسیون های نامنظم کوچک می شوند. نتایج درمان با آی پی ال به طور Typic پس از یکسال یا بیشتر باقی خواهد ماند.